Fiske förenar och väcker intresse för naturen

Bräcke kommun står på flera sätt i händelsernas centrum när det gäller Rivers of LIFE. Det handlar om både miljöåtgärder, kurser och sann fiskeglädje. Sportfiskarna hade en strålande dag tillsammans med Gällö skola på Revsundssjöns is – där det nappade friskt.

Sportfiskarna arrangerar inom ramen för Rivers of LIFE flera barnaktiviteter, där det mest kända konceptet är Skolbäcken. Elever får då följa med till små vattendrag i närheten av skolan och stifta bekantskap med småkryp och annat vattenliv. Just i Bräcke kommun har hundratals elever på Gällö skola följt med på Skolbäcken, men vissa klasser har även dragit vinstlotten att få fiska tillsammans med Sportfiskarna och deras medarbetare.

Under 18–19 april fick två klasser uppleva fiskeglädje på hemmaplan, när det vankades pimpelfiske på Revsundssjön i strålande vårvinterväder. Och det blev minst sagt lyckat. Under båda dagarna rycktes det flitigt i flera spön, och det kom upp både granna abborrar och andra fiskarter på isen.

– Våra fiskeaktiviteter med skolorna är enormt uppskattade, mycket tack vare tillgängligheten. Många hör av sig och vill följa med igen, berättar Eva Nordin Svedlund som är ungdomsansvarig på Sportfiskarnas Jämtlandskontor.

När barnen i årskurs fyra doppade ned krokarna utanför Gällö camping så dröjde det inte länge innan de första abborrarna sprattlade på isen. Revsundssjön är känd för sitt fina fiske, och flera av eleverna lyckades fånga sina första fiskar under denna dag. En av dem som hade turen med sig var Arwin Lidvall, som ganska snabbt bände upp en halvkilosabborre.

– Det här är den största abborren jag någonsin fått, den tog i väldigt mycket och böjde spöt så här, berättar Arwin och visar med gester hur pimpelspöt liksom gick nedåt.

Arwin Lidvall med en tyg-abborre och en riktig abborre i samma storlek.

Ett stenkast bort satt klasskamraterna Mona Rorosoongren och Juni Kålen och upplevde sitt livs bästa fiske. Juni fick först en fin abborre, och strax därefter en sik i samma storlek.

– Det här är mina första fiskar på pimpelspö. Jag tar hem dem så får pappa rensa, sa Juni och släppte ned blänket på nytt.

Förutom den omedelbara upplevelsen så är förhoppningen att eleverna ska inspireras av fisket och bli nyfikna på vattenmiljöer och fiskevård. Inom Rivers of LIFE genomförs det flera miljöåtgärder i Bräcke kommun, som kanske just dessa barn kan njuta av i framtiden.

Det ska också nämnas att Sportfiskarna tillsammans med fiskeprofilen Sivan Jansson anordnar en flugfiskehelg för kvinnor i början av juli, närmare bestämt i Albacken. Även det sker under ramen för Rivers of LIFE.

Peo Nilsson från Bergsfiskarna och Sportfiskarnas Eva Nordin Svedlund njöt på isen tillsammans med eleverna från Gällö skola. Foto: Anders Lundin